Je bent aan het kijken op internet en je ziet dat je droomhuis in Turnhout in de verkoop staat, bijvoorbeeld op Zimmo, Immoweb.be of Immo.vlan.be. Omdat je die kans niet uit je hand wilt laten glippen pak je door en kijk je of je financiering rond kunt krijgen. Maar het huis dan weliswaar perfect, je weet ook dat er nogal wat moet worden verbouwd. De kosten hiervan moeten ook worden gefinancierd dus je moet goed in beeld hebben wat de verbouwingskosten zijn. Naast verbouwen wil je ook nog zonnepanelen of een zonneboiler op het dak. Op basis van een verbouwingsplan kun je goed inzicht krijgen in die kosten.

Duurzame energie

Omdat de overheid steeds meer inzet op duurzame energie en deze boodschap ook aan de mensen wil overbrengen zijn er potjes met geld waar gebruik van kan worden gemaakt bij een verbouwing. Dat gaat vaak samen met een milieubewuste keuze voor bepaalde aanpassingen. Zo is er een fikse premie verkrijgbaar als je asbestdaken vervangt door zonnepanelen. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Het milieuonvriendelijke asbest wordt verwijderd en de duurzame zonnepanelen worden geïnstalleerd.

Totaal pakket van premies

Bij een verbouwing is het raadzaam om alle afzonderlijke werkzaamheden in kaart te brengen en per onderdeel informatie over premies op te vragen. Het kan even tijd kosten en je moet er moeite voor doen maar het kan de financiering van je nieuwe droomhuis een stuk gemakkelijker maken.

Premies zonnepanelen

Op het moment zijn er geen premies voor zonne-energie maar wel voor andere besparende maatregelen. Neem een kijkje op de website van Turnhout: www.turnhout.be. Zie ook de site van Oud-Turnhout: www.oud-turnhout.be. Daarnaast kun je ook de website van de overheid raadplegen: www.premiezoeker.be.

Aannemer vinden?

Je zoekt een aantal bedrijven die zonnepanelen leveren op uit jouw omgeving die voldoen aan je vereisten en benader je hen voor een offerte. Deze leg je naast elkaar en vergelijk je op een aantal belangrijke criteria. Deze zijn:

  • Kwaliteit: is kwaliteit belangrijk voor je, dan kun je dit natuurlijk lastig uit een offerte opmaken. Wat je wel kunt doen is recensies doorlezen en kijken wat voorgaande klanten over het zonnepaneelbedrijf schrijven. Ook is het goed om certificeringen en diploma’s te controleren en te kijken of het bedrijf bij een vakvereniging is aangesloten. Dit check je simpelweg door het register van de vakvereniging raad te plegen.
  • Diensten: wat biedt de installateur aan voor het geld dat hij vraagt? Welk bedrijf gaat een stapje verder en kan meer betekenen voor je? Vergeet niet te controleren of extra kosten zoals de voorrijkosten, eventuele puinafvoer en containerhuur al bij de prijs zit inbegrepen.
  • Garantie: de garantieregeling die je ontvangt over de geleverde werken is ook niet onbelangrijk, vooral als je de installateur inhuurt voor een groot of prijzig project. Trekt je vloer krom of gaan de zonnepanelen kapot, dan wil je natuurlijk wel kunnen terugvallen op de timmerman en dit gratis laten herstellen.
  • Prijs: als laatste kijk je naar de prijs. Het is de bedoeling dat je een installateur vindt die jou het beste pakket kan aanbieden voor de beste prijs. De verhouding tussen prijs en wat je hiervoor terugkrijgt is dus belangrijker dan het vinden van alleen de goedkoopste aanbieding. Zo weet je zeker dat je nooit te veel betaalt voor de diensten die je ervoor terugkrijgt.

Meer over zonnepanelen:
> Zonne-energiegids.be
> Vlaanderen.be
> Wikipedia
> Vreg.be
> Fluvius.be