Heb je er weleens aan gedacht wat het verschil tussen krenten en rozijnen zijn? Ze lijken veel op elkaar en zijn waarschijnlijk ook allebei gedroogde druiven. Dat klopt. Beide, zowel krenten als rozijnen zijn gedroogde druiven. Wat is het verschil dan? Dat lees je in dit artikel.

Het verschil zit hem in de afkomst. Rozijnen komen voornamelijk uit landen als Zuid- Europa, Californië en Turkije. De druiven in die landen bevatten pitjes, maar die zijn meestal niet ontwikkeld wanneer ze gedroogd worden. De druifsoort die ze gebruiken om op te drogen om er rozijnen van te maken is de Sultana.

Krenten komen uit landen als Californië, Australië en Griekenland. De krenten zijn afkomstig van de pitloze druivenras Raisin de Korinthe.

Het drogingsproces

De druiven worden gedroogd om tot krenten en rozijnen te komen. Het drogen gebeurt in de zon óf kunstmatig in speciale droogtunnels. De duur van het drogen is afhankelijk van het klimaat. Gemiddeld duurt het drogen ongeveer tien tot veertien dagen.

Zijn krenten en rozijnen gezond?

Krenten en rozijnen waren druiven, dus zou je denken ‘ja tuurlijk zijn ze gezond’. Dat ligt is genuanceerder. Namelijk bevatten de krenten en rozijnen minder vitamine C dan vers fruit, doordat ze opgedroogd zijn. Je kunt ze dus niet gebruiken als fruitvervangers, maar ze zijn dan wel gezonder dan ander soort ongezond snack.

Het concrete verschil tussen krenten en rozijnen

Volgens experts zijn deze goed uit elkaar te houden. Namelijk zijn gedroogde krenten veel kleiner dan rozijnen en zijn ze donkerder van kleur. De gedroogde krenten zijn ongeveer een halve centimeter, terwijl gedroogde rozijnen minstens één centimeter zijn. Daarnaast kun je het verschil proeven. Krenten zijn iets zuurder dan rozijnen.

Het verschil zit hem dus in het uiterlijk en de smaak. Krenten zijn zuurder en droger van smaak. De kleur komt niet door de kleur van de druiven, maar door de manier van drogen en hoelang het drogen duurt.