Zoals de naam al suggereert, komt de Irish Coffee uit Ierland en wel uit het graafschap Limerick. Het verhaal gaat dat in 1942 deze koffie voor het eerst geschonken is op het vliegveld in Foynes en pas later ook in Turnhout is geïntroduceerd.

Ene Joe Sheridan had gezien dat de passagiers op de luchthaven er vermoeid uit zagen. Daarop besloot hij hen wat verkwikkend te geven. Hij gaf ze koffie met daarin een klein beetje whisky en daarboven op slagroom. Toen de passagiers zich afvroegen of het Braziliaanse koffie was die Joe hen had gegeven, antwoordde Joe dat het om ‘echte’ Irish Coffee ging. Vanaf die tijd werd de Irish Coffee geserveerd. Eerst nog in gewone bekers, maar in de zeventiger jaren kwam er een speciaal glas met voetje en maatdeling op de markt voor Irish Coffee.

Wat maakt een Irish Coffee tot een ‘echte’ Irish Coffee?

In de eerste plaats is het belangrijk om de juiste ingrediënten maar ook de juiste hoeveelheden te gebruiken. Een echt Irish Coffee glas heeft natuurlijk niet voor niets een maatindeling.

koffiebonen

Ingrediënten

De ingrediënten voor één Irish Coffee zijn 1 eetlepel bruine basterdsuiker, 2,5 deciliter whisky (het liefst Ierse Whisky), een kopje sterke koffie, half opgeklopte slagroom en poedersuiker.

Irish Coffee maken (bereidingswijze)

Pak nu het speciale Irish Coffee glas met voetje, spoel deze even met heet water af (bij een ‘echte’ Irish Coffee hoort het glas van tevoren opgewarmd te zijn, de ingrediënten komen dan beter tot hun recht en de smaak wordt veel beter) en doe dan de bruine basterdsuiker er in. Vervolgens voeg je de whisky toe en daarna de hete koffie. Dit mengsel roer je voorzichtig totdat de suiker is opgelost. Dan kan de half geklopte slagroom met poedersuiker erbij. Als je het glas tot aan de rand hebt gevuld met slagroom, is de ‘echte’ Irish Coffee klaar.

Waar in Turnhout kun je Irish Coffee drinken?

Ook zin gekregen in Irish Coffee? Dan kun je in Turnhout en in de nabije omgeving op zoek naar leuke koffiezaken of brasserieën waar je dit lekkere drankje kunt drinken. Wij hebben het e.e.a. uitgezocht, enkele adressen zijn onder meer:

koffiezaak in turnhout
 


Koffie & Moor
Rechtestraat 40
B-2275 Lille (nabij Turnhout)

Website
Telefoon +32 14 72 56 50

Irish Coffee Met whisky voor €7,10 euro


Brasserie st Joseph
Grote Markt 13
2300 Turnhout

Website
Telefoon +32 (0) 486 22 10 27

Irish Coffee – Whiskey voor €9,00 euro