Een omheining of balustrade aan de voorzijde is het eerste waar het oog van de bezoeker op valt. Daarom moet je hekwerk hetzelfde uitstralen als het bijhorende pand. Een monumentaal pand met een gazen omheining is geen gezicht. Een hypermodern pand met omheining van oude bakstenen is ook raar. Rekening houdend met de functie en de uitstraling van de omheining, ga je dus een belangrijke keuze te maken.

Verschillende typen hekwerk

Er zijn meerdere typen hekwerken te koop. Sommige omheiningen zijn puur functioneel, anderen juist ook decoratief. Er zijn hele goedkope hekwerken, zoals tuinschermen, maar ook erg dure balustrades. Tussen deze twee extremen, kun je nog kiezen uit bijvoorbeeld een spijlenhekwerk, een sieromheining, een afzetting door middel van een gaas, of eentje met enkele of dubbele staafmatten. Steeds meer bedrijven, maar ook groter wonende particulieren kiezen voor een metalen hekwerk met een automatische poort. In combinatie met een goede beveiligingscamera installatie vermindert dit de kans op inbraken sterk.

Zoveel hekken, zoveel prijzen

Je kan je voorstellen dat de prijs van een hekwerk sterk afhangt van de functionaliteit, het soort materiaal, de lengte en hoogte van het hek en van het feit of je het hek zelf plaatst of laat monteren door een professional. Er zijn zelfs verschillen in prijzen voor omheiningen voor particulieren of bedrijven. Hetzelfde hek kan met een andere bestemming een ander kostenplaatje hebben.

De verschillende soorten hekwerken

Bij het kiezen voor je hekwerk zal je dus een beslissing moeten maken over het soort hekwerk dat je wilt hebben. Hier vind je een overzicht van de meest gangbare opties en de belangrijkste functies die daarbij horen.

  • Een gaashek: een gaashek is vooral goedkoop, maar qua uiterlijk voegt het weinig toe. Wil je een niet te veel in het oog springende omheining maken waarmee je aangeeft wat jouw tuin is, dan is een gaashek prima. Ook kan je er kleine huisdieren en kinderen mee binnenhouden. Een gaashek is wel erg geschikt voor het plaatsen van begroeiing, zoals klimop. Daarmee maak je een wat natuurlijkere grens en kun je toch privacy realiseren.
  • Een staafmathek: een staafmat of dubbelstaafmat hekwerk zie je veel rondom kantoren en industriegebouwen. Het is een sterk hek dat bestaat uit palen met daartussen stalen gevlochten panelen. Het wordt niet vaak gekozen omdat het mooi is, maar voornamelijk om de woning of het gebouw te beschermen tegen ongewenste gasten.
  • Een houten hek: met een houten hek kun je voor weinig geld toch een mooie en functionele omheining maken. Je creëert een beschutte plek, mensen kunnen niet naar binnen kijken en het is ook lastiger om binnen of buiten te komen. Hout moet wel regelmatig geverfd worden, vooral als het buiten staat.
  • Een sierhek of spijlenhek: voor een sierhek of spijlenhek betaal je doorgaans het meeste. Deze worden vaak gesmeed van staal, maar tegenwoordig heb je ook mooie kunststof varianten. Sierhekken zijn er niet zo zeer om privacy- en veiligheidsredenen, maar meer om de tuin te verfraaien en om te laten zien waar deze eindigt en begint. Sierhekken kunnen in allerlei vormen en kleuren worden geleverd, waardoor je ruime keuze hebt.